• Balkan Asia Convention 2019 

Treći dan – subota, 6.7.

Velika sala

13h — Wotagei/Cyalume dance performance 2

Gekitora je otaku i plesač. Izvodiće novu vrstu plesa koja se naziva „Wotagei“ ili „Cyalume ples“. Više puta je držao predavanja i radionice ovog plesa u Japanu, Indiji i na Filipinima. Držaće još jedno predavanje i radionicu o ovom plesu na BACon-u, ovaj put malo drugačiju.

14:30h — Najbolje izmišljene borilačke veštine

Postoje te situacije kada vam poznavanje konvencionalnih metoda samoodbrane neće spasiti kožu, bila to tuča sa bataljonom mnogorukih vanzemaljaca ili juriš proverbijalnom kašikom na tenk. Najmoćnije oružje u tom slučaju postaje ljudska kreativnost i inovativnost, koja je iznedrila brojne borilačke veštine stvorene za krajnje nerealistične situacije. Od Gun-Kate preko Helikonskog Zavrtanja, pa sve do ličke dandare, prikazaćemo vam naš izbor najboljih, najbizarnijih i najluđih izmišljenih borilačkih veština.

16h — Studiranje i život u Koreji – Len Yan

Magdalena Pagovska, pod umetničkim imenom Len Yan , osvaja svet već godinama svojim umetničkim delima, stvorenim pod jakim uticajem umetničkog obrazovanja i života u Koreji. Ako Vas interesuje kako izgleda put jednog studenta kroz edukativni i kulturni život u Koreji, imaćete priliku da se i lično raspitate, kao i da saznate iz prve ruke sve detalje direktno od naše gošće.

17:30h — Brazen and Bold predavanje

Mi smo Mat i Džodžo, dvoje čudaka sa vrlo različitim ličnostima i veštinama. Jedno od nas je kreativno, drugo dobro organizovano, jedno baca stvari u zid i gleda šta će da se zalepi, drugo meri sve dvaput, jedno je drsko (brazen), drugo smelo (bold). Pravimo rekvizite, figurice i kostime zato što stvarno ne umemo da se zaustavimo. Naše tehnike se stalno razvijaju sa našim čačkanjem i testiranjem novih stvari.

19h — Od Koreje do Srbije

Sama pomisao na to da neko u Koreji zna za Srbiju ili da uči naš jezik na prvi pogled deluje smešno, zar ne? Na ovom panelu ćemo pogledati intervju sa dečkom koji je iz Koreje došao u Srbiju kako bi učio naš jezik, kako je došlo do toga i kako mu je bilo ovde. Pored toga za sve koje to interesuje diskutovaćemo o odlasku u Koreju i koje su procedure.

20h — Nastupi izvođača i nagradna igra

Kao i uvek, program će upotpuniti i tradicionalna Revija izvođača. Trećeg dana, u subotu, imaćete priliku da vidite i podržite svoje favorite, mlade talente i afirmisane umetnike. Izvođači će vam predstaviti svoje veštine –  muzika, gluma, i igra, od K-pop plesnih obračuna do izvođenja anime uvodnih špica. Dođite da zajedno napravimo šou!

21h Projekcija : „Liz to Aoi Tori“ – „Liz and the Blue Bird“

„Liz and the Blue Bird“ je film iz 2018. godine snimljen po romanu iz popularnog „Sound! Euphonium“ serijala autora Takede Ajana, po kome je takođe snimljena anime serija. Ovo je treći film snimljen po tom serijalu, ali je u pitanju spinof koji ne prati glavnu priču, već sporedne likove iz serije, te ne zahteva prethodno znanje o serijalu. Film je režirala Jamada Naoko, poznata i po „K-On!“ anime seriji i filmu „A silent voice“.
Radnja prati dve devojčice, Mizore i Nozomi, koje se pripremaju za koncert školskog orkestra. Film sadrži priču unutar priče, sa bajkom na osnovu koje je muzika koju orkestar svira komponovana.

Mala sala

13:30h — Predavanje Kanon Mizuno – Verovanje u božanstva u Gibli filmovima

Japancima je verovanje u božanstva sastavni deo svakodnevnog života i razmišljanja. Hajde da, kroz filmove studija Gibli, saznamo šta su to tačno božanstva za Japance i šta podrazumeva verovanje u njih.

15h — Rooster Teeth – Anime

Mnogi od vas će možda povikati „Ali petlovi nemaju zube!“ Možda nemaju u stvarnom životu, ali ovaj petao ih ima. Rooster teeth je prerastao od male kompanije do uticajne produkcijske kuće u svetu zabave, igrica i animacije. Iako ima uspehe u svim ovim oblastima, njihova animacija, kao i prvobitni anime RWBY, im je donela ogromnu popularnost. Pridružite nam se u ćaskanju o istoriji Rooster Teeth animacije i o tome koliko su uspeli da zariju te petlovske zube u anime kako na zapadu tako i na istoku.

16:30h — AMV Editing as a Lifestyle – Dive into the AMV community with ENP F4F

Ovo predavanje je namenjeno svim ljubiteljima AMV-a (Anime Music Video), kao i onima koji bi voleli da saznaju više o svetu skrivenom iza ove umetnosti. Pre svega, program je za one koji jesu ili su zainteresovani da postanu AMV editori.

U Beograd ovim povodom iz Mađarske, Rumunije i, malo bliže, Niša, stižu četiri člana internacionalnog AMV studija pod imenom EllinesNakamaProduction (Youtube: https://www.youtube.com/user/ENPIREE, http://enps.darkbb.com/forum). Predstavnik grupe, Sara „MissTitannia“ Đumić, već godinama nastupa na reviji izvođača Japanizma, a njene kolege, takođe iskusni u veštini AMV editinga, Bogdan „Liar“ Deditoiu, Henrik „VHenrik“ Varga & Vince „GoldenThunder“ Balavány će joj se pridružiti na sceni da zajedno dočaraju kako to izgleda kada ste AMV editor u timu sa preko 11 godina istorije zajedničkog stvaralaštva.

„Odlučili smo da se ovoga puta okupimo u Beogradu i održimo ovo predavanje jer mislimo da u Srbiji raste interesovanje za AMV editing, i da je BACon divan skup koji će mnogi od njih sigurno posetiti. Posle uvoda u to šta dobar AMV predstavlja u 2019. godini i poređenja prvih AMVova tima sa današnjim, program će početi osvrtom na svetsku AMV zajednicu i predstaviti njena glavna mesta okupljanja – posvećene sajtove i najpoznatije timove. Predstavićemo publici i naš tim, Ellines Nakama Productions i objasniti kako jedan AMV studio fukcioniše – pravljenje MEPova, organizaciju takmičenja (tzv. Iron Chef-ova) i naravno, naših omiljenih okupljanja. Pričaćemo o rastućem značaju AMV zajednice za anime fanove širom sveta, i kako su se životi mnogih od nas promenili od kada smo poceli da se bavimo AMV editingom – članovi će podeliti svoje priče i razloge zbog kojih su počeli sa kreacijom AMVova i pridružili se timu. Na kraju, podelićemo savete svima koji su zainteresovani za AMV editing, i podeliti flajere sa sajtovima na kojima mogu uživati u profesionalnim AMVovima i dobiti više informacija. Nakon toga, odgovaraćemo i na pitanja publike.“ – rekla je predstavnica grupe.

Napomena: Program će biti održan na engleskom jeziku. Međutim, član koji govori srpski može odgovarati na pitanja publike na srpskom jeziku.

18h — Predavanje: Japanski film danas – Komercijalnost i pisanje

U prošlosti su japanske filmove zbog velikih troškova snimanja uglavnom producirale samo filmske kompanije. Međutim, od sedamdesetih godina prošlog veka kvalitet uprava velikih filmskih kompanija je počeo da opada, a personalizacija opreme koja koristi osmomilimetarski film, kao i dostupnost kompjutera je doprinela razvitku novog načina snimanja filmova u nezavisnoj režiji.
Objasnićemo dualnost trenutnog stanja japanskih filmova kroz analizu komercijalnih i nezavisnih filmova.
Predavanje će držati profesor Rjuići Takajama sa Tokijskog politehničkog univerziteta, Fakulteta za umetnost.

19h — Uticaj azijskih video igara na srpsku scenu

Gaming industrija kakvu danas poznajemo nudi pregršt naslova koji nam omogućavaju da provedemo sate i sate zabave u četiri zida, kako sami, tako i sa prijateljima. Ali ništa od toga danas ne bismo imali da davnih dana azijske zemlje, a tu prvenstveno mislimo na Japan, nisu napravile pravi bum i sve to omogućile. Od originalnog NES-a, preko PlayStation-a pa sve do danas, azijski uticaj je i dalje sveprisutan u modernom gamingu.
Osvrnućemo se na kratku istoriju gaming kompanija sa prostora Dalekog istoka koji su oblikovali svet digitalne zabave kakav nam je danas poznat.

Amerikana

Turnir: Tekken 7

Ukoliko igrate Tekken, a pritom se zainteresovani da se takmičite na malo višem nivou, Serbian e-Sports Association (SESA) organizuje druge kvalifikacije, nakon kojih će igrači biti rangirani po bodovima, koje su osvojili tokom kvalifikacija. Takmičar sa najvećim brojem poena predstavljaće Republiku Srbiju na IeSF Svetskom Prvenstvu, koje će se održati krajem godinu u Seulu. U slučaju da dva igrača imaju isti broj bodova, gleda se međusobni skor, a ako prvoplasirani ne može da putuje na svetsko prvenstvo, priliku dobija drugoplasirani i tako dalje.

Turnir će se održati 6. jula u Domu Omladine na događaju BACon 2019. Prijave su besplatne i traju do 2. jula. Precizno vreme turnira, odnosno satnica, biće naknadno objavljena, najkasnije 7 dana pred turnir.

PRIJAVE: KlanRuR

18h — Kpop Random Play Dance

Random Play dance je za sve fanove koji žele da igraju i zabave se uz najbolje Kpop pesme.

Propratni program:

16h — Crtanje na Wacom štandu

Svakog dana u 16h ćete imati priliku da vidite kako na Wacom grafičkim tablama pred vama manga ilustratori iz radionice Mugen, završavaju neki od svojih radova. Imate priliku da ih pitate sve što vas zanima u vezi sa digitalnim crtanjem i Mugen radionicom.

Taverna:

Sala Amerikana će i ovoga puta poslužiti kao taverna, tj. mesto gde će posetioci moći da se osveže uz sokove, domaće pivo ili uz sushi. Takođe, ovde će biti i takmičenja u video igrama, kao i fotkanje kosplejera. Dakle, ćošak za zabavu i opuštanje.

Prodajni sajam

Održava se svaki dan od 13h do 21h. Naš prodajno-izložbeni sajam s dobrim razlogom spada u najatraktivnije sadržaje konvencije jer se tu mogu pazariti stvari koje se inače retko viđaju u slobodnoj ponudi – unikatni nakit i odeća, posteri, bedževi i crteži u manga stilu koje su svojeručno izradili naši mladi umetnici; anime figure, torbe, privesci za ključeve i slična roba.

WACOM štand

U okviru WACOM štanda, svakog dana će drugi ilustrator iz manga radionice – Mugena držati malu demonstraciju korišćenja WACOM tableta i opreme za ilustracije. U subotu će sa vama biti Staša Miladinović. Staša Miladinović je dugogodišnja pohađačica Sakurabanine manga radionice ,,Mugen“ i buduća ilustratorka. Veliki je fan fantazije, prirode i osećanja.

Kosplej štand

Kao i svake godine, na kosplej štandu Sakurabanine radionice kosplejeri će svakodnevno moći da se posluže alatkama u slučaju da neki deo kostima popusti. Ovde ćete moći da kupite i neke od uvek traženih kosplej aksesoara i printove Sakurabanine kosplej ekipe.

Izložba radova

Tema ovogodišnjeg BACon-a i takmičenja za najbolji likovni rad u manga stilu je „Pogled u zvezde“. Kao i svake godine, biće izložba svih takmičarskih radova, a najbolji radovi na glavnu temu će biti nagrađeni, dok će za slobodnu temu biti nagrađen samo jedan rad. Pored redovne podrške kompanije “Wacom”, ovoga puta najbolji rad će podržati i g. Soićiro Ohira iz Japana u vidu novčane nagrade u vrednosti od 10.000 dinara.

Santoka izložba haiku poezije

Izložba sa drugog Santoka internacionalnog haiku i haiga konkursa, pod temom „Sloboda“, biće održana od 4. do 7. jula, na kojima će biti predstavljeni pobednički radovi iz svih krajeva sveta, predstavljeni kroz umetničku fotografiju, kaligrafiju i poeziju.
„Na Drugi Santoka internacionalni haiku konkurs je pristiglo ukupno 179 haiku pesama iz 42 zemlje i sa 6 kontinenata, a valjda će nam sledeće godine pisati i taj prvi kraljevski pingvin sa dalekog i hladnog Antarktika.
Šalu na stranu, veći broj pesama doneo je i veću odgovornost, te još više otežao i ovako nezahvalan zadatak izbora najboljih haiku radova. I sam tragajući za slobodom u samoći
Himalaja, odabrao sam sledećih 6 pesama koje su svojom lepotom, snagom i jednostavnošću učinile da bar na tren osetim njen slatki ukus.“
— Damir Damir, na svetom tlu Namo Bude, 9. aprila 2019. godine
Na haiga konkurs u okviru Santoka konkursa pristiglo je 38 radova iz 17 zemalja.
Svojom ekstravagantnošću i lepotom izdvojilo se 6 haiga koje su ovom prilikom i nagrađene.
Pobedničke haiku pesme je ispisao na japanskom kaligraf Vladan Pavlović.
Prevod na srpski jezik je uradio Aleksandar Vasić, a na japanski jezik Margareta Samoran.